Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Relaţiile dintre calitatea cumpărăturilor şi responsabilitatea socială corporată a centrelor comerciale şi satisfacţia consumatorului: cazul din Novi Sad (Serbia)

Autor:Ivana Blešić, Aleksandra Dragin, Jelica Marković, Slobodan Čerović şi Lukrecija Deri

JEL:M14

DOI:

Cuvinte cheie:Responsabilitatea socială a corporaţiilor, centre comerciale, calitatea procesului de achiziţie, satisfacţia consumatorilor

Abstract:
Luând în considerare satisfacerea consumatorului ca necesitate pentru menţinerea afacerii, companiile încearcă să descopere factorii determinanţi care au cea mai mare influenţă asupra satisfacţiei consumatorilor lor. Aici sunt prezentaţi doi factori care au influenţă asupra satisfacţiei consumatorului în centrele comerciale: calitatea procesului de cumpărare şi responsabilitatea socială a corporaţiilor. În această cercetare, fiecare din aceşti factori are şase elemente. Rezultatele analizei regresiei sunt acelea că „rentabilitatea cheltuielilor din magazine” (beta = 0,387, p = 0,000) a avut cel mai mare impact asupra satisfacţiei atunci când se referă la calitatea cumpărăturilor şi că „suportul vânzătorului cu amănuntul pentru evenimentele culturale şi sportive naţionale/locale” (beta = 0,333, p < 0,001) a avut cel mai mare impact asupra satisfacţiei în cazul performanţei de responsabilitate socială. Analizele suplimentare au arătat diferenţe în percepţia consumatorului despre responsabilitatea socială a corporaţiei, acestea depinzând de ocupaţia lui şi de nivelul de educaţie. Este de asemenea important să menţionăm că acei consumatori cu preocupări pentru mediu au o percepţie mai bună despre responsabilitatea socială a corporaţiilor. Totuşi, nu există diferenţe importante din punct de vedere statistic în percepţia consumatorilor referitor la calitatea procesului de cumpărare din centrele comerciale.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert