Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Cercetarea discrepanţei dintre atractivitatea produselor alimentare şi profilul nutriţional real – condiţie esenţială pentru consolidarea educaţiei nutriţionale şi protecţia drepturilor consumatorilor

Autor:Bogdan Cristian Onete, Lelia Voinea, Alina Filip, Răzvan Dina

JEL:M10, M31, Z10

DOI:

Cuvinte cheie:caracteristici senzoriale, valoare nutritivă, comportament de cumpărare alimentar, cercetare de marketing, campanie de comunicare, educaţie nutriţională, drepturile consumatorilor.

Abstract:
Protecţia sănătăţii consumatorilor a devenit o preocupare majoră a politicilor publice globale, dat fiind că supraponderabilitatea şi obezitatea au crescut alarmant, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Lucrarea abordează una dintre problemele actuale cauzate de globalizare, şi anume tendinţa evidentă a tinerilor de a alege alimentele pe baza caracteristicilor organoleptice şi de a ignora calitatea nutritivă, cu consecinţe negative asupra sănătăţii. O cercetare exploratorie de marketing a fost realizată în rândul studenţilor pentru a identifica importanţa percepută a dimensiunii senzoriale a alimentelor şi pentru a înţelege aspectele cheie ale procesului decizional de cumpărare pentru generaţia tânără. Metoda SAIN-LIM a fost utilizată pentru a determina profilul nutriţional al alimentelor cu caracteristici senzoriale speciale. Rezultatele cercetării demonstrează că în industria alimentară există o discrepanţă între atractivitatea produsului, bazată pe proprietăţile senzoriale excepţionale percepute de tinerii consumatori şi valoarea nutritivă reală a alimentelor, care se traduce frecvent în profiluri nutriţionale dezechilibrate. Pentru a avea o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, tinerii consumatori trebuie să fie informaţi că un aliment gustos şi aspectuos nu este neapărat sănătos. Noua generaţie trebuie să fie educată corespunzător pentru a înţelege relaţia strânsă dintre alimentaţie, greutatea corporală şi sănătate şi pentru a dezvolta un comportament de consum alimentar responsabil.
designed by Soft Expert & hosted by Host Expert