Nano-ambalaje alimentare: de la eficienţă în conservarea alimentelor la protejarea juridică a consumatorilor
Autor:Rodica Apan, Anca Mihaly Cozmuta, Anca Peter, Camelia Nicula, Leonard Mihaly Cozmuta
JEL:I15, I18, D18, Q18
DOI:
Cuvinte cheie:nano-ambalaje alimentare, ambalarea pâinii, drepturile consumatorilor
Abstract:
Lucrarea, structurată în două secţiuni, abordează câteva aspecte legislative şi practice privitoare la folosrea nanomaterialelor pentru obţinerea ambalajelor alimentare.
Prima secţiune este dedicată discutării aspectelor care condiţionează şi/sau limitează folosirea la scara industrială a nanomaterialelor pentru obţinerea ambalajelor alimentare: riscurile asupra sănătăţii şi mediului, dreptul consumatorilor de a fi informaţi cu privire la folosirea nanomaterialelor şi aspectele legislative aferente introducerii la scară industrială a nano-ambalajelor alimentare.
In secţiunea a doua se demonstrează potenţialul unui nano-ambalaj pe bază de Ag/TiO2 de a conserva pe o durată mai lungă (6 zile) o serie de parametrii fizici ai pâinii albe (umiditate, volum specific, porozitate) comparativ cu intervale mai scurte asigurate de ambalajul obişnuit de polietilenă (3 zile) respectiv de absenţa ambalării (1 zi).