Considerarea turismului gastronomic drept o componentă a dezvoltării locale sustenabile
Autor:Dan Mihnea Diaconescu, Remus Moraru și Gabriela Stănciulescu
JEL:M19, M31, L83.
DOI:
Cuvinte cheie:turism, comunitate locală, gastronomie, durabilitate, mediu.
Abstract:
Turismul este o activitate multilaterală cu legături în componente economice,
sociale și de mediu sustenabile. În primul rând, acest studiu analizează percepţia
localnicilor asupra dezvoltării turismului şi examinează factorii care influenţează sprijinul
pentru dezvoltarea turismului sustenabil. În al doilea rând, studiul se referă la Turismul
Bazat pe Comunitate (Community Based Tourism ‒ CBT) și la impactul său pozitiv asupra
dezvoltării turismului; CBT este conectat la capacitatea comunităţii de a se proteja de
ameninţări şi de a negocia calitatea dezvoltării turismului. În al treilea rând, dezvoltarea
turismului gastronomic este văzută ca o interacţiune între dezvoltatorii din afară și
populaţia locală care realizează, în ultimă instanţă, un dialog sustenabil pentru dezvoltarea
turismului. De obicei, parteneriatele stabilite între localnici şi dezvoltatorii de turism din
afară au început cu rezistenţa iniţială din partea localnicilor şi au condus la următoarele
secvenţe de atitudini: întruniri la primărie, organizaţii formale de localnici, reclamaţii,
demonstraţii publice și acţiuni în justiţie. Prin examinarea istoricului acţiunilor colective în
comunităţile cuprinse în studiu se creează un cadru al dezvoltării sustenabile a turismului
rural pentru a se înţelege relaţia dintre impactul turismului, dezvoltarea sustenabilă și
identitatea populaţiei. Documentarea arată că localnicii consideră turismul ca factor de
dezvoltare. Mediul natural, economic şi social cultural, ca și infrastructura, vârsta, sexul şi
educaţia sunt factori care influenţează dezvoltarea sustenabilă a turismului şi a turismu lui
gastronomic.