Siguranța alimentară a consumatorului și politicile publice de intervenție asupra etichetării produselor alimentare în România
Autor:Dacinia Crina Petrescu, Ruxandra Mălina Petrescu-Mag, Florina Bran și Carmen Valentina Rădulescu
JEL:D18, M31, Q18, R28
DOI:10.24818/EA/2018/47/99
Cuvinte cheie:etichetă, siguranță alimentară, consumator, comportament de citire a etichetei, politică publică, România.
Abstract:
Înțelegerea corectă a cunoștințelor și percepțiilor consumatorilor privind etichetarea produselor alimentare este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea și implementarea unor politici coerente privind siguranța alimentară. Unul dintre obiectivele articoluluia fost de a descoperi cât de des consumatorii citesc și folosesc informații de pe eticheta alimentelor. Alt obiectiv a fost acela de a explora preferințele părților interesate pentru mai multe opțiuni de politică publică relevante pentru siguranța alimentară. În acest sens a fost realizat un sondaj pe un eșantion de 312 consumatori români și s-a facut evaluarea unor opțiuni de politică publică de către patru grupuri de părți interesate (producători și vânzători de produse alimentare, medici, antrenori de fitness și consumatori). Rezultatele scot în evidență faptul că informațiile care sunt citite cel mai frecvent includ„data expirării” și „prețul”, urmate îndeaproape de „cantitate” și „marcă”. Dintre politicile publice testate, cel privind etichetele de tip semafor și mesajele de interes social au fost recompensate cu scoruri ridicate de către părțile interesate. Deși nutriția are un impact decisiv asupra stării de sănătate, informațiile referitoare la nutrițienu au o frecvență mare de consultare de către consumatori, ceea ce justifică implementarea unor politici publice destinate sporirii interesului și frecvenței de citire a informațiilor privind nutriția de pe eticheta produsului alimentar.