Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Relația complexă dintre cererea turistică internațională și creșterea economică: o analiză la nivelul țărilor Europei Centrale și de Est

Autor:Alina Bădulescu, Daniel Bădulescu și Ramona Simuț

JEL:L83, M31.

DOI:10.24818/EA/2018/S12/935

Cuvinte cheie:activități de petrecere a timpului liber (loisir), timp liber, activități desfășurate acasă, activități desfășurate în afara locuinței, zi lucrătoare, zi liberă.

Abstract:
În zilele noastre, studiul timpului liber și a modului în care oamenii îl petrec a devenit o preocupare tot mai frecventă. Când vorbim despre timpul liber, fiecare dintre noi avem în minte „imagini” diferite de la persoană la persoană. Acestea reprezintă imagini ale libertății fără restricții și fără obligații. Scopul acestei cercetări este de a identifica și de a descrie care sunt activitățile de petrecere a timpului liber ale românilor și influența pe care o are profilul respondenților asupra preferințelor acestora. Ca metodă de cercetare, s-a folosit cercetarea descriptivă, bazată pe sondajul de opinie. Pentru colectarea datelor, a fost implementat un scurt chestionar pe bază de interviu pe parcursul câtorva luni din 2015 și 2016. Cercetarea evidențiază faptul că în medie respondenții sunt implicați în activități de timp liber 4,6 ore într-o zi lucrătoare și 9,3 ore într-o zi liberă. Într-o zi lucrătoare, cea mai frecventă activitate de timp liber este navigarea pe internet (peste 60% dintre respondenți) și cea mai rară este vizitarea atracțiilor sau a destinațiilor turistice (aproape 39%). Într-o zi liberă, din nou, navigarea pe internet (61% respondenți) este cea mai frecventă activitate de timp liber, iar cea mai rară este participarea la activități culturale precum vizitarea muzeelor, a galeriilor de artă etc. (36,53%). Studiul arată faptul că respondenții preferă activitățile de timp liber desfășurate în afara locuinței și, de asemenea, cele active.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert