Impactul workaholismului asupra risipei alimentare la nivelul consumatorului
Autor:Ramona Elena Cantaragiu și Valentina Mihaela Ghinea
JEL:J22, D12
DOI:10.24818/EA/2020/S14/1140
Cuvinte cheie:workaholism, risipa alimentară la nivel de consumator, comportamente asociate risipei alimentare, atitudini asociate risipei alimentare
Abstract:
Studiul de față explorează influența workaholismului asupra risipei alimentare la nivelul consumatorului, folosind o versiune extinsă a teoriei comportamentului planificat și a scalei de workaholism BWAS. Studiul are o natură cantitativă, iar colectarea datelor a fost realizată printr-un sondaj creat folosind Google Forms, completat de 194 de angajați români recrutați prin eșantionare bazată pe accesibilitate. Analiza datelor a fost realizată folosind IBM SPSS, iar rezultatele au arătat că influența workaholismului asupra risipei alimentare la nivelul consumatorului este multifațetată. Workaholismul nu are nicio influență asupra predictorilor intenției de reducere a risipei alimentare, cu excepția normelor subiective care sunt determinate de o singură fațetă a workaholismului (adică, problemele). Cu toate acestea, workaholismul are o influență mică asupra comportamentelor asociate risipei alimentare (de exemplu, reutilizarea alimentelor, depozitarea alimentelor etc.) și o influență mai semnificativă asupra cantității estimate de mâncare irosită. Cele mai importante fațete ale workaholismului s-au dovedit a fi conflictele și problemele, iar analiza a relevat faptul că workaholicii problematici (conflict ridicat, probleme numeroase) tind să irosească mai multă mâncare decât workaholicii funcționali (conflict ridicat, probleme puține). În general, studiul demonstrează necesitatea de a explora în continuare conexiunile dintre diferitele tipuri de workaholism și risipa alimentară la nivelul consumatorului.