Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Analiza comportamentului responsabil al consumatorului de energie în contextul planului RePowerEU

Autor:Radu Ioan Petrariu, Marian Năstase, Gabriel Croitoru, Nicoleta Valentina Florea, Nicoleta Cristache și Mihaela Cristina Onica Ibinceanu

JEL:O13, O44, Q01, Q2, Q4

DOI:10.24818/EA/2023/64/743

Cuvinte cheie:comportament responsabil al consumatorului de energie, surse regenerabile, preturi la energie, variabilele sociale și demografice și consumul de energie, politica energetica, dezvoltare durabilă.

Abstract:
Resursele planetare sunt limitate și trebuie utilizate în mod rațional și responsabil pentru a asigura o economie durabilă. Pe baza inovațiilor și tehnologiilor moderne, se pot descoperi noi surse de consum sau noi modalități de a reduce impactul consumului asupra mediului. Schimbările din mediul extern și evenimentele internaționale incredibil de perturbatoare influențează semnificativ comportamentul consumatorilor. Având în vedere transformările geopolitice, criza energetică, invazia Ucrainei de către Rusia și instabilitatea pieței energiei, Comisia Europeană a elaborat o serie de planuri pentru a asigura independența Europei față de resursele energetice ale Rusiei. Cercetarea se concentrează pe analiza comportamentului responsabil al consumatorului de energie, ca parte a obiectivelor REPowerEU și ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). În acest scop, s-au intervievat 250 de consumatori de energie pentru a observa implicarea acestora în a reduce consumul de energie și măsurile aplicate conform planului REPowerEU. Consumatorii implicați în studiu, au aplicat deja unele măsuri importante care au dus la conștientizarea consecințelor negative ale instabilității geopolitice și a impactului consumului de resurse naturale.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert