Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Consumul de alimente ecologice în perioada pandemiei de COVID-19. O analiză bibliometrică și o recenzie sistematică a literaturii

Autor:Romana Emilia Cramarenco, Monica Ioana Burcă-Voicu și Dan-Cristian Dabija

JEL:E21, L66, Q560

DOI:10.24818/EA/2023/S17/1042

Cuvinte cheie:alimente ecologice, consum sustenabil, comportamentul consumatorului, pandemia CO-VID-19

Abstract:
Pandemia COVID-19 a generat multiple transformări la nivel global, perioadele de izolare alternând cu cele marcate de restricții sociale și economice cu un impact major asupra activităților economice de producție și distribuție, dar mai ales asupra comporta-mentului consumatorilor. Pandemia recentă a generat o contracție puternică a consumului, sporind aversiunea față de risc a consumatorilor și bulversând modul în care aceștia cum-pără diferitele alimente. Consumatorii s-au reorientat spre un consum sustenabil, preferând alimentele care pot să îi ajute într-o dietă echilibrată, să le fortifice sănătatea, respectiv să îi ajute să dezvolte rezistență la viruși. Lucrarea de față urmărește identificarea celor mai relevante articole de specialitate, publicate în perioada pandemiei (2020-2023), care abor-dează consumul sustenabil de alimente ecologice. Acestea sunt investigate prin intermediul unei analize bibliometrice, fiind evidențiate și principalele direcții spre care a convers cerce-tarea internațională. În demersul investigativ, autorii recurg la aplicarea metodologiei PRISMA specifică acestui tip de analize, referințele selectate în funcție de diferite criterii obiectiv alese, sunt ulterior analizate cu ajutorul softului VOSviewer. Pe baza recenziei literaturii de specialitate, lucrarea prezintă și posibile direcții viitoare de cercetare, respectiv oportunitățile de valorificare științifică a acestei teme de cercetare.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert