Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Factorii macroeconomici care influențează volatilitatea ratei de schimb și sustenabilitatea economică: studiu de caz asupra Pakistanului

Autor:Saghir Pervaiz Ghauri, Rizwan Raheem Ahmed, Dalia Streimikiene, Hina Qadir și Anum Hayat

JEL:F31, F40.

DOI:10.24818/EA/2024/66/612

Cuvinte cheie:volatilitatea ratei de schimb, determinanți macroeconomici, sustenabilitate economică, testul de cauzalitate Granger, testul limită ARDL.

Abstract:
Volatilitatea crește riscul ratei de schimb, iar riscul ratei de schimb se referă la pierderea de bani din cauza fluctuațiilor ratei de schimb. Astfel, aceasta influențează semnificativ stabilitatea sau durabilitatea dezvoltării economice a țării, deoarece luarea deciziilor în privința investițiilor și comerțului în condiții de rate de schimb volatile este complicată. Stabilitatea macroeconomică a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite poate fi atinsă doar parțial în cazul fluctuațiilor ratei de schimb într-o țară. Prin urmare, pentru a stabili fluctuațiile ratei de schimb, factorii macroeconomici care determină volatilitatea acestora în Pakistan sunt identificați în cadrul acestui studiu de cercetare, folosind date anuale. Acest studiu utilizează un model de distribuție cu întârziere autoregresivă (ARDL), care evaluează cointegrația dintre variabile pentru a observa relația lor pe termen scurt și lung. Ca rezultat, există cointegrație, conform rezultatelor testului limită ARDL. În plus, în relațiile pe termen scurt și lung, datoria, ratele de dobândă și stabilitatea politică sunt relevate ca având consecințe statistic semnificative asupra volatilității ratei de schimb. În cele din urmă, testul de cauzalitate Granger analizează că schimburile comerciale, datoria, stabilitatea politică și inflația cauzează fluctuații în rata de schimb. Dimpotrivă, volatilitatea ratei de schimb afectează balanța curentă a țării. Ca rezultat, se afirmă că, cu excepția soldului curent și a ratei dobânzii din cauzalitatea Granger, toți factorii macroeconomici selectați în acest studiu sunt determinanți ai volatilității ratei de schimb. Cu toate acestea, factorii comuni esențiali din testele ARDL și Granger sunt datoria și stabilitatea politică, care influențează fluctuația ratei de schimb și împiedică sustenabilitatea economică a țării. Acest studiu sugerează că guvernul ar trebui să reducă, de asemenea, finanțarea sa prin datorie, prin reducerea cheltuielilor sale neproductive și asigurarea stabilității politice, esențială pentru stabilizarea ratei de schimb. Această stabilitate macroeconomică poate amplifica impactul ratei de schimb asupra investițiilor străine directe, ducând la aprecierea monedei și la o creștere economică sustenabilă a țării.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert