Academia de Studii Economice Bucuresti

Amfiteatru Economic
AN ECONOMIC AND BUSINESS RESEARCH PERIODICAL
Facultatea de Business si Turism

Schimbarea cererii alimentare a gospodăriilor in contextul preocupărilor cu privire la tranziția la o alimentație sănătoasă

Autor:Cecilia Alexandri, Bianca Pauna și Corina Saman

JEL:D12

DOI:10.24818/EA/2025/69/384

Cuvinte cheie:modificarea funcțiilor de cerere, estimarea funcțiilor de cerere, elasticitatea cheltuielilor, elasticitatea prețurilor, modele de consum.

Abstract:
Acest articol investighează consumul gospodăriilor în 2011 și 2021, pentru a vedea dacă există schimbări în cererile de alimente ale gospodăriilor. Politica europeană de la Fermă la consumator vizează furnizarea de alimente durabile, sănătoase pentru toți consumatorii, printr-o creștere a consumului de legume în detrimentul consumului de carne. În articol am estimat funcțiile cererii pentru 8 grupuri de mărfuri, estimând cheltuielile și elasticitățile încrucișate ale prețurilor. Analiza noastră sugerează că gospodăriile românești încă consideră carnea ca pe o cerință alimentară importantă și, deoarece cererea acesteia este una dintre cele mai elastice, estimăm că va continua creșterea în cererea de carne. Cantitatea și ponderea cheltuielilor cu legumele a scăzut în interval. Elasticitatea cheltuielilor arată că gospodăriile urbane apreciază mai mult consumul de legume decât cele rurale. Cererea de fructe este elastică, în unele cazuri mai mult decât cea de carne, deci este probabil ca cererea de fructe să continue să crească. Din analiză putem concluziona că preferințele alimentare ale gospodăriilor românești nu îndeplinesc obiectivul european de a realiza „consum alimentar și diete sănătoase”, întrucât cererea de carne continuă să crească, în timp ce cererea de legume este în cel mai bun caz staționară.
© 2005-2024 Soft Expert SRL - designed by Soft Expert & hosted by Host Expert