Comportamentul alimentar al studenților în raport cu oferta disponibilă
în proximitatea campusului universitar
Autor:Teodora Dominteanu, Liviu Marian Matac, Nicholas Victor Julius Alexander,
Codruța Daniela Pavel, Adrian Iacobini și Andreea Voinea
JEL:I0, I1, I11, I12, I23.
DOI:10.24818/EA/2025/69/535
Cuvinte cheie:Comportament alimentar, campus universitar, studenți, oferta alimentară, alimente ultra procesate, Academia de Studii Economice din București.
Abstract:
Comportamentul alimentar al studenților reprezintă o preocupare majoră dată fiind prevalența bolilor cronice asociate preferințelor alimentare nesănătoase, așa cum sunt alimentele ultra procesate, caracterizate printr-o largă disponibilitate, promovare intensă și prețuri accesibile. Totodată, proximitatea furnizorilor de astfel de produse alimentare de pe raza campusurilor universitare precum și constrângerile financiare ale studenților, fac ca acest tip de consum să amplifice presiunea asupra sistemului de sănătate și generează efecte negative pe termen lung asupra sănătății studenților, viitori contributori ai pieței muncii.
Acest studiu se diferențiază de cercetările anterioare printr-o abordare metodologică multimodală, analizând relația dintre cererea și oferta de produse alimentare în proximitatea campusului universitar. Cercetarea corelează preferințele alimentare ale studenților cu distribuția furnizorilor de produse alimentare, oferind o perspectivă detaliată asupra modului în care accesibilitatea, prețurile și strategiile comerciale influențează alegerile alimentare.
Rezultatele studiului au indicat un consum cu prioritate a alimentelor ultra procesate față de cele sănătoase datorită costului mai redus al acestora, dar și a existenței în proximitatea campusului a numeroși furnizori care comercializează asemenea produse alimentare. S-a mai observat că alimentele sănătoase au fost consumate mai frecvent în afara orelor petrecute la universitate, ceea ce sugerează că mediul alimentar din campus poate fi influențat de către universitate, printr-o anumită strategie care să conștientizeze riscurile asociate consumului de alimente ultra procesate, deci, în sensul unei alimentații mai sănătoase.
Studiul aduce o contribuție semnificativă la înțelegerea impactului factorilor socio-economici și culturali asupra preferințelor alimentare ale studenților, subliniind vulnerabilitatea acestora față de oferta alimentară ultra procesată. În plus, se evidențiază lacunele existente în politicile alimentare și propune direcții pentru promovarea unui comportament alimentar sănătos, prin diversificarea ofertei și optimizarea accesibilității pentru consumul produselor sănătoase. De asemenea, el aduce și o îmbunătățire a literaturii de specialitate în acest domeniu.