Cercetări privind autoprotecţia consumatorilor printr-o alimentaţie sănătoasă
Autor:Nicolae Istudor, Raluca Andreea Ion and Irina Elena Petrescu
JEL:M31, Q13
DOI:
Cuvinte cheie:alimentaţie sănătoasă, comportamentul consumatorilor, cercetare de piaţă,
dietă vegetariană, modele de alimentaţie, produse agroalimentare ecologice, strategie de
piaţă
Abstract:
În lucrare sunt cercetate preocupările consumatorilor pentru o alimentaţie
sănătoasă, cu referire la rolul dietei vegetariene în acest context. Deşi, pe plan internaţional,
există studii pe această temă, niciunul nu analizează, în România, rolul dietei vegetariene în
cadrul preocupărilor consumatorilor pentru o alimentaţie sănătoasă.
Pentru a răspunde acestei cerinţe, s-a realizat o cercetare calitativă pe un grup de
consumatori preocupaţi de alimentaţia sănătoasă, aceştia fiind clienţii unui magazin care
comercializează produse naturale şi produse certificate ecologice. Rezultatele arată că dieta
vegetariană deţine un rol important în cadrul preocupărilor consumatorilor pentru o
alimentaţie sănătoasă, în prezentul studiu fiind scoase în evidenţă motivele care susţin
această concluzie. În urma cercetării, au fost identificate, în cadrul preocupărilor
consumatorilor, tendinţe de trecere la o alimentaţie mai sănătoasă, bazată pe un regim în
care se reduce sau se renunţă la consumul de carne. Această concluzie a cercetării calitative
constituie o premisă pentru elaborarea unor cercetări viitoare de natură cantitativă, care să
aprecieze dimensiunile acestui fenomen.